astros24.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στο Λιμάνι του Παραλίου Άστρους θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Παναγιώτη Φάκλαρη

Κοινοποίηση

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 20:30, στο Λιμάνι του Παραλίου Άστρους θα έχουμε την τιμή να παρευρεθούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αν. Καθηγητή της Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Φάκλαρη με τίτλο: «ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι».

Ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική και αρχαιολογική αναδρομή της αστεροειδούς χερσονήσου από τη νεολιθική εποχή έως σχεδόν και το σήμερα. Το ερευνητικό υλικό του βιβλίου στηρίζεται τόσο στα ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξήγαγε ο καθηγητής στην περιοχή όσο και από την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά και τις καταγραφές Ελλήνων και ξένων περιηγητών από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα. Μέσα από τη μεστή και προσιτή γραφή του, το βιβλίο παραθέτει πολύπλευρες πληροφορίες και αναλυτικές λεπτομέρειες για την κοινωνική, πολιτιστική, εμπορική, παραγωγική αλλά και πολεμική ζωή του Παραλίου Άστρους ανά εποχή ενώ αναδεικνύει ιδίως από τον 18ο αιώνα και μετέπειτα τις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Μπορεί το επίκεντρο του βιβλίου να είναι το Παράλιο Άστρος όμως δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία ολόκληρης της περιοχής που ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το βιβλίο τυπώθηκε τον Μάιο του 2023 με την οικονομική αρωγή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν διατίθεται στην τιμή των 20€ στο βιβλιοπωλείο Books & More (Καμβάς Γ. – Λειβαδίτης Γ. Ο.Ε), στο Παράλιο Άστρος.

To βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κύριοι: Κωνσταντίνος Φαρμασώνης και Γιώργος Παπούλιας.

Παράλληλα με την παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τη Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, από τη ζωγράφο κα. Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και το Τμήμα Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους.

~~~~Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Φάκλαρης γεννήθηκε στα Βέρβενα Αρκαδίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών, σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge) του Ηνωμένου Βασιλείου με κύρια πεδία εξειδίκευσης την τοπογραφία της αρχαίας Μακεδονίας, την τοπογραφία της αρχαίας Κυνουρίας, καθώς και διάφορα άλλα ερευνητικά θέματα, σχετικά με τα αρχαία όπλα, τις πανοπλίες, τις ιπποσκευές, τα τείχη και τα οχυρωματικά έργα, την αρχαία ελληνική καθημερινή ζωή, τα μετάλλινα αντικείμενα, την αρχαία τεχνολογία και την ελληνική μυθολογία.

Από το 1978 ως το 1992 υπήρξε βοηθός και άμεσα συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1986, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 1977, ιδρυτικό

μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), μέλος της Ιστορικής και Επιγραφικής Εταιρείας Μελετών, της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ιδρυτικό μέλος της Αρκαδικής Ακαδημίας. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Αρχαία Κυνουρία. Ανθρώπινη δραστηριότητα και περιβάλλον» ενώ έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια από διάφορες ενώσεις και ιδρύματα.. Από το 1985, δίδασκε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα διατέλεσε Διευθυντής διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων του εν λόγω Πανεπιστημίου. Επί σειρά ετών επίσης, δίδαξε το αντικείμενό του και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Το ανασκαφικό του έργο είναι εκτεταμένο και οι δημοσιεύσεις γύρω από τις έρευνες του, κατά καιρούς, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην κοινότητα των αρχαιολόγων, όσο και στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ανασκαφέων. Εργάστηκε με τον Χ. Μακαρόνα στην ανασκαφή της Πέλλας και των τάφων του Δερβενίου Θεσσαλονίκης, με τον Α. Βαβρίτσα σε ανασκαφές στο Γαλεριανό Συγκρότημα και σε νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Μπακαλάκη στην Κύπρο και με τον Μ. Ανδρόνικο στη Βεργίνα. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά, σειρά από βιβλία ενώ έχει πληθώρα συμμετοχών σε ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια. Μεγάλο είναι επίσης το έργο του με διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε διάφορες χώρες.

kalimera-arkadia.gr

Related posts

Ο συνδυασμός «Πρωτοβουλία Αλλαγής» συνεχίζει τις επισκέψεις με την Κοινότητα Παραλίου Άστρους

Στενό Αρκαδίας: Πλησιάζουν τα ”Γεωργάντεια 2024”

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου