astros24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Το Ψηφιακό μουσείο στη Ζάτουνα ξαναζωντανεύει την ιστορία του

Κοινοποίηση

Ένα ταξίδι στη Ζάτουνα της εξορίας και της αντίστασης μέσα από το νέο Ψηφιακό Μουσείο που εγκαινιάζεται την άνοιξη του 2025.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η Ζάτουνα της Γορτυνίας γίνεται ξανά επίκεντρο της ιστορίας και του πολιτισμού, με το νέο Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, στην Αρκαδία.

Το έργο, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», φιλοδοξεί να διατηρήσει ζωντανή την παρακαταθήκη του μεγάλου συνθέτη, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες μέσω της τεχνολογίας.

Το όραμα του ψηφιακού μουσείου

Στην παρουσίαση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA, αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου.

Ο επισκέπτης, μέσα από την τεχνολογία και σε τέσσερις γλώσσες, θα μπορεί να περιηγηθεί στη Ζάτουνα του 1968-1969, τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης μετέτρεψε τον τόπο εξορίας του σε κέντρο αντίστασης κατά της δικτατορίας.

Δηλώσεις που ξεχώρισαν

Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης:
«Ο Μίκης ήταν ένας φάρος ενότητας για το έθνος. Η μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη τιμά τη μνήμη του και τα ιδανικά του.»

Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO:
«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν στο μέγεθος του Κολοκοτρώνη. Άφησε παρακαταθήκη την ανάγκη για διακομματική συνεργασία.»

Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Μουσείου Ζάτουνας:
«Το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο θα παγκοσμιοποιήσει τον οικουμενικό Μίκη.

Η πολιτιστική και αναπτυξιακή δυναμική του έργου

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, τόνισε τη σημασία του μουσείου για την ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών και τη σύνδεση των νέων γενεών με την ιστορία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσει στην περιοχή.

Η έκθεση που λειτούργησε στη Philoxenia, με ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική δράση του Μίκη, συγκίνησε το κοινό, προσφέροντας μια γεύση από το τι θα περιλαμβάνει το μουσείο.

Τεχνολογία και παράδοση

Ο υπεύθυνος υλοποίησης του έργου, Πέτρος Ζησιμόπουλος από τη NOVA, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό δείγμα του έργου, τονίζοντας ότι ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2025.

Με το κινητό ή το tablet τους, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στη Ζάτουνα του Μίκη και να ζήσουν την ιστορία του από όπου κι αν βρίσκονται.

Το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, φέρνοντας κοντά την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία. Η άνοιξη του 2025 δεν θα σηματοδοτήσει μόνο την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη, αλλά και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Ζάτουνα και τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Related posts

Θάνατος λουoμένου στις Πόρτες του Παραλίου Άστρους Κυνουρίας

Κοσμάς: Το καταπράσινο χωριό με την καταπληκτική θέα

Εορτή Αποτομής Κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Μελιγού