astros24.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την Κούκλα στην Πανούκλα: Η Αλήθεια πίσω από την Εξωτερική Εικόνα της Χώρας

Κοινοποίηση

Διαστρεβλωμένη Εικόνα: Η Πραγματικότητα πίσω από την Καλή Εξωτερική Εντύπωση

Γράφει ο Θοδωρής Βαρίκος

Η κατάσταση στη χώρα μας παρουσιάζεται με μια «φαινομενικά καλή» εικόνα στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις διαχρονικών ψευδοπροβλημάτων που οδηγούν σε αυξανόμενο προβληματισμό. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι φορείς που κατέχουν αυτή τη «συνολική» αντίληψη της κανονικότητας; Κύρια υπεύθυνη είναι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία περιορίζεται σε 3-4 άτομα.

Ας δούμε όμως μερικά βασικά στοιχεία. Πρώτον, η αίσθηση ότι «πάμε καλά» προέρχεται από τις πιέσεις και τη στήριξη των δανειστών και των διεθνών τραπεζών, οι οποίες παρακολουθούν τη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή χρεωκοπία. Ως αποτέλεσμα, οι δόσεις που μας χορηγούνται έρχονται νωρίτερα από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Η πρόσφατη αναβάθμιση από την καναδική αξιολόγηση δείχνει αυτή τη στήριξη. Ωστόσο, το πλεόνασμα των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί προήλθε κυρίως από την υπερφορολόγηση των πολιτών, και δεν χρησιμοποιείται για ανάπτυξη ή ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού.

Στην πραγματικότητα, αν συγκρίνουμε τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι, παρά την υποτιθέμενη οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, τους μισθούς και τις συντάξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 27% του ΑΕΠ που χάθηκε από το 2010 πρέπει να ανακτηθεί μέχρι το 2033 για να επανέλθει η χώρα στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υποδηλώνει ότι οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές.

Στον τομέα της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων, η Ελλάδα εξακολουθεί να εισάγει πολλές βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως πατάτες, κρεμμύδια, λεμόνια και κρέατα, ακόμα και με καλή κλιματική κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η ανάπτυξη περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών, με τον τουρισμό να είναι ο μοναδικός επιτυχής τομέας. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζουμε την ανάγκη να επενδύσουμε στην πρωτογενή παραγωγή και στη βιομηχανία, ακολουθώντας στρατηγικές παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόζει ο Τραμπ στην αμερικανική οικονομία.

Οι Γεωπολιτικές Σχέσεις με την Τουρκία

Σχετικά με την κρατούσα αντίληψη ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί, οι δηλώσεις του Ερντογάν περί ακύρωσης του καζούς μπέλι αποδεικνύουν το αντίθετο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία αξιοποιεί την κατάσταση προς όφελός της, προχωρώντας σε καταλήψεις περιοχών χωρίς να χρειαστεί να εκτοξευθεί έστω και μία σφαίρα. Η εγκαθίδρυση και η υπογραφή συμφωνιών προκειμένου να παραχωρηθούν εδάφη και κυριαρχικά δικαιώματα είναι επικίνδυνες και λανθασμένες τακτικές.

Αξιολογώντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι θεσμοί της έχουν αναγνωρίσει τα 12 μίλια ως ελληνικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και στις περιοχές του Αιγαίου. Ωστόσο, επιβάλλουν πρόστιμα στην Ελλάδα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες αυτού του δικαίου, φέρνοντάς μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επιστροφή στα νησιά μας και η προάσπιση των δικαιωμάτων μας είναι αναγκαία κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Συμπεριφορά και Πολιτική Διακυβέρνησης

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη διαχείριση των δημόσιων πιστώσεων, η κατάσταση είναι igualmente ανησυχητική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει κατευθύνσεις με την εναλλαγή επτά υπουργών σε έξι χρόνια, γεγονός που συνιστά ένα σοβαρό ζήτημα διακυβέρνησης. Οι ανύπαρκτες επιδοτήσεις και οι πλαστές δηλώσεις που ανακαλύφθηκαν από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι δείχνουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην πολιτική διαχείριση της αγροτικής ανάπτυξης και των επιδοτήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελέγχοι δεν γίνονται εναλλάξ και δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο διαχειρίσεως των επιδοτήσεων.

Δυστυχώς, η χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως οι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, δεν έχουν αποδειχθεί ευνοϊκές για την οικονομία μας. Παραδείγματα από άλλες χώρες δείχνουν ότι υπάρχει τόση αντίσταση που έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη τέτοιων προγραμμάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται πρόσφατα με τις μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της πολιτικής μετανάστευσης στην Ε.Ε.

Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ φαίνεται να είναι πολύ μακρινή και προδιαγράφεται μια σοβαρή ανησυχία εξαιτίας των πιέσεων από την Τουρκία. Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι οι γεωπολιτικές συμφωνίες και οι συνεργασίες πρέπει να αναθεωρηθούν με σκοπό τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και της διατήρησης της κυριαρχίας μας.

Related posts

Συνεχίζει την παρουσίαση των έργων ο συνδυασμός «Πρωτοβουλία Αλλαγής»

Ευρωεκλογές: Τι σημαίνει ο «κίνδυνος της μη συνειδητής ψήφου» – Στο ΕΡΤΝews o Χρήστος Παπουτσής

admin

Διανομή προϊόντων – Πρόγραμμα ΤΕΒΑ στους δικαιούχους Κ.Ε.Α.