astros24.gr
Image default
ΑΣΤΡΟΣΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΤΟΡΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανατροπή στην Απόφαση Κατεδάφισης του Μύλου στον Άγιο Ανδρέα: Το Σκεπτικό του ΣτΕ για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κοινοποίηση

Ανατρεπτική Απόφαση για τον Μύλο του Αγίου Ανδρέα

Τον Φεβρουάριο του 2025, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να εξετάσει την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με τον χαρακτηρισμό του μύλου Αγίου Ανδρέα στη Βόρεια Κυνουρία. Η προσφυγή αυτή, που κατατέθηκε τον Μάιο του 2023, είχε ως στόχο την προστασία ενός σημαντικού μνημείου που απειλούνταν με κατεδάφιση.

Η απόφαση του Συμβουλίου έγινε δεκτή εν μέρει, ακυρώνοντας την ΥΠΠΟΑ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ05-ε/15757/25.6.21 πράξη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, με την οποία ο μύλος δεν είχε χαρακτηριστεί μνημείο. Αυτή η απόφαση είχε αποτελέσει τη βάση για την κατεδάφιση των υπολειμμάτων του κτιρίου το 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας.

Το Ιστορικό του Μύλου και τα Προβλήματα Ασφάλειας

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022, ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Ανδρέα, κ. Θανάσης Σούρσος, είχε εκφράσει την ανησυχία του όσον αφορά τη στατική κατάσταση του μύλου, τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους επισκέπτες και τους λουόμενους, καθώς το κτίσμα ήταν μισογκρεμισμένο.

Η προσφυγή του κ. Βερβεσού υπογράμμισε τη σημασία προστασίας του κτίσματος, το οποίο θεωρείται ότι διαθέτει χαρακτηριστικά διατηρητέου μνημείου και ότι η κατεδάφισή του θα υποβάθμιζε το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Σημεία από το Σκεπτικό της Απόφασης

Στη βάση της απόφασης, αναφέρθηκαν κρίσιμα νομικά σημεία. Ο κ. Βερβεσός επεσήμανε την υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Αγίου Ανδρέα, ενώ παρατίθενται διατάξεις του Συντάγματος που εξασφαλίζουν αυξημένη προστασία στα μνημεία. «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υποχρέωση της Πολιτείας και επιβάλλει τη διατήρηση των μνημείων απαραβίαστης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η απόφαση επίσης αναφέρεται στη σημασία του χαρακτηρισμού των ακινήτων μνημείων που προέρχονται από περιόδους προγενέστερες των 100 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, καθώς και την συμβολή τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της περιοχής.

Το Μέλλον του Μύλου και οι Προκλήσεις Διατήρησης

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα χαρακτηρισμού του μύλου ως μνημείου και την απαραίτητη εκτίμηση της κατάστασής του. Ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά το πώς θα διατηρηθεί ένα εν μέρει κατεστραμμένο κτίσμα και πώς μπορούν να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών.

Είναι σαφές ότι η διατήρηση του μύλου αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο λόγω της πολιτιστικής του αξίας, αλλά και για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Στο εξής, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αναλάβουν δράσεις που θα εξασφαλίσουν τη διατήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Related posts

Αποχαιρετισμός στον Δημήτριο Σούρσο: Η ζωή ενός κληρονόμου

Την Κυριακή θα δούμε τα πρώτα χιόνια στην Αρκαδία;

admin

Η γενναιοδωρία του Γιώργου Καμπύλη και η προσφορά στο αγροτικό ιατρείο Κορακοβουνίου